Aan het werk als informatie-oloog - Reisverslag uit Juba, Zuid Sudan van JohninZuidSoedan - WaarBenJij.nu Aan het werk als informatie-oloog - Reisverslag uit Juba, Zuid Sudan van JohninZuidSoedan - WaarBenJij.nu

Aan het werk als informatie-oloog

Door: John

Blijf op de hoogte en volg

12 Januari 2014 | Zuid Sudan, Juba

Het eerste dat je doet op een nieuwe werkplek is ingewijd worden in de geheimen van die nieuwe werkplek. In mijn geval betekende dit dus een briefing over het gehele inzetgebied. Nu had ik tijdens het opwerken wek enige indicatie gehad over het aantal verschillende groeperingen en belangen die hier spelen maar dat het er zo veel zijn, had ik ook weer niet gedacht. Het mooie was ook dat omdat JUBA de hoofdstad is afvaardigingen van alle groeperingen hier samenkomen om te proberen enige invloed op de regering uit te oefenen. Nu is dit ook de oorzaak van het conflict dat momenteel het land verscheurt. De huidige president Kiir had genoeg van inspraak van andere stammen dan zijn eigen stam en besloot dus daar wat aan te doen. Ofwel gewoon alle niet-eigen-stam-leden ontslaan en/of ontwapenen en het leven is beduidend overzichtelijker en simpeler. Nu hebben we dit in de (recente) geschiedenis al vaker gezien en meestal leidde dit tot onrust dat vervolgens leidde tot een gewapend conflict. Kortom als Kiir vroeger op school tijdens de geschiedenislessen had opgelet, had hij kunnen weten wat zou gaan gebeuren. Wat je hier ook ziet is dat een land dat decennia eensgezind tegen een gemeenschappelijke vijand (Soedan) heeft gevochten, na het wegvallen van die vijand terugvalt in eeuwenoude conflicten. De belangrijkste stammen in dit land bevechten elkaar en stelen elkaar vee al millennia. Ook dit hebben we in andere regio's in Afrika zien gebeuren. Denk onder andere aan Rwanda. Alleen door de moderne wapens gaat dit op grotere schaal. Ook de (social) media spelen hier een niet uit te wissen rol.De internationale gemeenschap hoopte door de aanwezigheid van de VN door dialoog het gewapende treffen af te kunnen wenden. Dat dit niet is gelukt moge duidelijk zijn. Het is nu dus aan ons om te monitoren wat er zoal gebeurt, door wie en wat wij denken dat de volgende zet zal zijn. Alles om in ieder geval een kleine bijdrage te leveren en zo het aantal slachtoffers niet onnodig hoog te laten zijn.