Aan het werk in Juba
Door: John
06 Januari 2014 | Zuid Sudan, Juba
Dat werk begon met een "commanders brief". Die was gelukkig volkomen anders als wat ik ooit had meegemaakt. Zowel bij de brigade als tijdens de verschillende andere uitzendingen. Sectiehoofden die vooral iets zeiden over waar een andere sectie verantwoordelijk voor is en essentiële zaken van de eigen sectie misten. Ofwel ik heb me hooglijk verbaasd en me kostelijk vermaakt.
Na de briefing naar een Deense collega die mij alles zou vertellen over mijn werk bij de DDR- sectie. Helaas vanwege de ontwikkelingen aan de andere kant van de omheining, kwamen wij tot de conclusie dat ik beter iets anders kon gaan doen omdat het DDR er de komende jaren toch wel niet van zou komen. Wel hadden we voldoende tijd om vrij na te denken over DDR in het verleden, het heden en de toekomst. Tussen de bedrijven door heeft hij mij delen van Juba laten zien en hebben we wat tussen de beide compounds heen en weer gereden. Aan het eind van de dag begon het er inderdaad naar uit te zien dat ik DDR zou verlaten ten gunste van de sectie 9 (CIMIC). In de middag nog wat gedaan aan het inboeken en me opgemaakt voor de avond.
De volgende ochtend (zondag) moest ik me om 10.00 uur melden voor mijn rijexamen. Omdat het meer dan 3 decennia geleden was dat ik rijexamen deed, ben je toch wel zenuwachtig voor zo'n evenement. Toen ik bij het examenbureau aankwam was de examinator bezig een aantal Nigerianen uit te leggen waar het stuur, het gaspedaal en het rempedaal en zo voor diende. Ik ben dus maar even in de zon gaan zitten. Net toen het lekker begon te worden kwam de examinator naar me toe en vroeg of ik al eens voor de VN uitgezonden was geweest. Mijn antwoord dat ik dat niet was maar wel al 3 uitzendingen in NAVO- verband had gedaan, was blijkbaar het enige juiste antwoord op de quizvraag en ik kon m'n rijbewijs de volgende dag komen halen.
Terug in de werkarea meegedaan aan de diskussie waar ik het best zou kunnen gaan werken. Omdat de J9 redelijk vol zat, kwam het er uiteindelijk uit dat ik me bij de J2 zou voegen. Wat mij betreft prima en hierover later meer.
10 Januari 2014 - 17:02
Mr:
Hallo John,
Ik hoop dat je veel goed werk kunt doen in zuid Soedan,mijn broer werkt al meer dan
30 jaar in Sudan in malakal.
Gr mr.